ICCJ Salzburg 2024

Van 23-26 juni 2024 was ik te gast bij de jaarlijkse conferentie van de International Council for Christians and Jews in Salzburg, Oostenrijk. Omdat ik als Marko Feingold Fellow in Salzburg verblijf kon ik deze mooie bijeenkomst natuurlijk niet missen. De conferentie overtrof mijn verwachtingen. Niet allen Joden en Christenen van allerlei pluimage die van over de hele wereld waren afgereisd (zoals Singapore, Chili, de VS, Israël, en vrijwel alle landen van Europa), maar ook een aantal moslims waren te gast bij de conferentie en uitgenodigd als sprekers. Het thema van de conferentie was “Heiligheid.” Van dit onderwerp zei een inleider dat Protestantse Christenen (vooral Lutheranen) er “niet aan doen,” en een Iraanse spreekster dat het bij haar alleen maar negatieve associaties oproept. Ondanks dit voorbehoud, dat tijdens de bijdragen overigens genuanceerd werd, stond het begrip heiligheid in al zijn dimensies, ook met de inherente gevaren en mogelijkheden tot misbruik, centraal in de panelgesprekken en workshops.  

Het belangrijkst was echter de goede sfeer waarbij geen onvertogen woord is gevallen. Terwijl het Midden-Oosten in brand staat en ook in Nederland de spanningen tussen mensen met verschillende meningen over het conflict in Israël en Palestina hoog oplopen, verliep deze conferentie sereen en vol goede wil. “Het conflict” werd zeker niet verzwegen, maar vooral behandeld als een zaak van misbruik van het predikaat heiligheid, door politici, religieuze leiders, en andere “gewone” mensen. De gemene deler was dat iedereen zich thuis voelde, inclusief haar of zijn groot houten of klein zilveren kruis, soutane, hoofddoek, keppel, “chai” kettinkje — de twee laatste symbolen die de dragers op dit moment liever onder de kleren of een hoed verbergen. 
Het waren zeer inspirerende en leerrijke dagen waarvan vooral de positieve vibes het langst zullen bijblijven. Vanuit Nederland waren ook Eeuwout Klootwijk en Jacco Overeem van het Dienstencentrum van de PKN aanwezig.